marți, 15 iulie 2014

Ce spun ochii despre noi?



           Primul lucru ce ne atrage atentia atunci cand ne uitam catre fata unei persoane sunt ochii. Cu totii am simtit senzatia primirii unei energii puternice in prezenta unei persoane placute. Privirea poate fi si ea un emitator de energie, iar culoarea si stralucirea ochilor poate oferi indicii asupra personalitatii unei persoane.
           Componenta colorata a ochiului este irisul. El este un disc circular cu diametrul de aproximativ 13 mm si o grosime de 0,35 mm. Culoarea irisului  se datoreaza unui pigment numit melanina. Cu cat exista mai multa melanina in iris cu atat ochii sunt mai inchisi la culoare (ochii caprui,negrii). Cu cat cantitatea de melanina este mai scazuta, cu atat culoarea ochilor este mai deschisa (ochii albastrii,gri,verzi,etc). Daca melanina lipseste total, ochii au culoarea...roz !!
           In centrul irisului se gaseste un orificiu circular numit pupila care are proprietatea de a doza cantitatea de lumina ce patrunde in ochi. Lumina care patrunde prin pupila este absorbita aproape in intregime de catre tesuturile ochiului. De aceea acesta este de culoare neagra.Se spune ca atunci cand o femeie este indragostita de un barbat, aceasta il priveste cu pupilele dilatate.
           Expresivitatea privirii noastre depinde asadar si de prezenta melaninei in iris. Deficienta de cupru din organism poate duce la scaderea productiei de melanina. Totusi, alimente precum semintele de floarea soarelui,stridiile, migdalele si vitamina B6 pot determina cresterea de melanina.
Exista trei categorii de baza ale ochilor - caprui,albastrii si verzi, la care se adauga negrii, gri, violet si combinatii ale acestora.
           Intrucat fiecare persoana este unica si speciala, in ceea ce priveste stabilirea personalitatii acesteia dupa culoarea si stralucirea ochilor, nu putem vorbi decat de lucruri si trasaturi generale.

a)  Ochii albastrii :


- ochii albastrii filtreaza mai putina lumina, astfel ca cei care poseda astfel de ochi vad mai bine atunci cand luminozitatea este scazuta;
- au o dorinta mare de a-i face pe cei din jurul lor fericiti, fiind buni si sinceri;
- sunt persoane spirituale, calme si ponderate;
- iubesc pasional si isi doresc o iubire vesnica;
- sunt prietenoase si fermecatoare;
- le place sa traiasca la maxim;
- sunt persoane atractive si inteligente, in general inclinate spre stiintele exacte precum matematica,informatica,fizica,etc.
- sunt creative si emana o energie deosebita;
- au o dorinta mare de cunoastere;
- spirit critic ridicat si o memorie vizuala dezvoltata.
           Conform unui studiu realizat in anul 1997 si publicat in "Journal of Social Psychology", persoanele cu ochii albastrii sunt inclinate sa vorbeasca mai putin despre ei insisi.



b)  Ochii albastrii-verzui :

           Sunt persoane dificile cu un comportament paradoxal (calm amestecat cu furie, blandete cu agresivitate, curaj cu frica).

c)  Ochii cenusii :


           Sunt persoane inclinate spre disimulare dar si sociabile carora le place sa se deschida.

d)  Ochii caprui :


- se descurca mai usor in situatiile neprevazute decat persoanele cu ochii negrii;
- sunt persoane romantice, calde, afectuase;
- au o vointa mare insa sunt si foarte capricioase;
- pot fi razbunatori atunci cand se simt tradati;
           Potrivit unui studiu publicat in "Personality and Individual Differences", persoanele cu ochii caprui proceseaza mai rapid informatiile decat cele cu ochii albastrii.

e)  Ochii caprui-gri :

          Sunt persoane care au vointa si pasiune pentru ceea ce fac, insa sunt uneori contradictorii.

f)  Ochii verzi :


- sunt foarte intalniti in tari precum Islanda, Irak, Afganistan, Ungaria;
- sunt afectuosi, tandrii si romantici;
- se indragostesc repede insa, tot la fel de repede pot insela atunci cand sunt atrasi puternic de o alta persoana;
- sunt influentabili, usor de schimbat si uneori chiar infideli.

g)  Ochii verzi-gri : destepti si romantici

h)  Ochii verzi-caprui : persoane diplomate

i)  Ochii negrii (maro inchis) :


- au caracteristici asemanatoare celor cu ochi caprui insa mai accentuate;
- sunt persoane modeste, realiste si iubitoare;
- pot deveni violenti in dragoste atunci cand pun suflet si pasiune;
- pot fi pasionali;
- sunt foarte incapatanate, chiar si atunci cand nu au dreptate;
- desi au o deschidere afectiva mare, uneori devin inchisi, invidiosi si gelosi mintind foarte usor.

           Datorita anumitor mutatii, pot apare si culori mai....ciudate !!

- Ochii violet : apar atat la persoanele sanatoase cat si la albinosi


- Ochi de chihlimbar : sunt intalniti in special in Brazilia, insa se gasesc si in Europa si Asia. Aceasta culoare apare datorita excesului de lipocrom in iris.


            Dupa unele studii, oamenii al carui iris este de culoare inchisa, reactioneaza mai rapid la stimulii vizuali si auditivi decat cei al carui iris este mai deschis. Cei cu ochii albastrii insa, sunt strategi mai buni decat cei cu ochii caprui.
            Femeile cu ochii de culoare deschisa sufera dupa nastere mai putin de anxietate, sunt mai putin depresive si au mai putine ganduri negative.


            O alta caracteristica importanta a ochilor este stralucirea. Ea se datoreaza interactiunii luminii cu lacrimile de pe suprafata ochiului. Ochii stralucitori caracterizeaza o persoana plina de viata, in timp ce ochii fara stralucire caracterizeaza o persoana trista si descurajata.
            O privire directa si patrunzatoare este o privire care in general nu accepta nesupunere. Ochii care nu sunt patrunzatori, insa au stralucire, nu suporta sa fie contrazisi.

            Privirea este cea care ne da de gol in momentele noastre cele mai speciale, este cea care ne releva cu adevarat interiorul si frumusetea sufletului.
            Limbajul privirii poate patrunde dincolo de toate obstacolele si barierele noastre pana in adancul inimii. Acolo, impreuna cu aceasta formeaza o parte din frumusetea si misterul vietii noastre, astfel ca pe buna dreptate se spune ca ochii sunt lumina sufletului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...