sâmbătă, 8 februarie 2014

Masina timpului a fost inventata !!


        Daca vreodata la usa casei v-ati trezi cu cineva care ar pretinde ca este...stranepotul din viitor iar dumneavoastra nu sunteti nici macar insurat? Este posibil  ca undeva in viitor acest scenariu sa fie real? Ei bine...din punctul de vedere al fizicii, o astfel de posibilitate ar putea fi reala, iar un profesor de fizica, crede ca a gasit solutia. Niciuna dintre legile fizicii cunoscute nu interzice calatoria in timp. Profesorul Ronald Mallett de la Univ. din Connecticut spune ca a proiectat un dispozitiv cu ajutorul caruia calatoria in timp poate deveni realitate.

Dr. Ronald Mallett 
        Pe cand avea numai 10 ani, in 1955, tatal sau moare in urma unui infarct. La un an dupa moartea acestuia, Mallett descopera intamplator cartea "Masina timpului" scrisa de catre H.G.Wells pe care o citeste. "Aceasta carte m-a salvat de la o depresie totala", spune fizicianul. "M-am gandit atunci ca, o masina a timpului ca cea imaginata de Wells m-ar putea ajuta sa ma intorc in trecut si sa-i salvez viata tatalui meu. Aceasta a devenit o obsesie pentru mine". Speranta crearii unei masini a timpului care sa-i permita sa-si revada tatal, l-a determinat pe Mallett sa studieze fizica si peste ani sa devina un profesor respectat. Ani buni acesta a trebuit sa-si ascunda studiile si cercetarile cu scopul de a nu fi luat in deradere de catre colegi si a nu fi etichetat drept...nebun !!

Ronald Mallett (stanga) impreuna parintii si fratele mai mic Jason, 1948


Cum arata masina timpului si pe ce principii se bazeaza?


         Mallett afirma ca aceasta masina ar putea arata ca un cilindru in interiorul caruia mai multe raze laser se intersecteaza astfel incat se creaza un tunel de lumina imens.
         Fizicianul ilustreaza functionarea masinii timpului, facand o analogie cu o ceasca cu cafea in interiorul careia invartim o lingurita. Cafeaua este spatiul iar lingurita este lumina. Invartind rapid lingurita, in interiorul cafelei spatiul este rasucit si se formeaza un..."vartej" sau...vortex!! Spatiul fiind interdependent de timp, se produce o infasurare a celor doua, ceea ce poate face posibila calatoria in timp. In Teoria Generala a Relativitatii a lui Einstein, atat materia cat si energia poate crea un camp gravitational. Obiectele cu o masa foarte mare precum planetele sau stelele pot curba spatiul si timpul din jurul lor. Malett crede ca si lumina, datorita propriei energii poate curba continuumul spatiu-timp. Lumina, desi nu are masa, poate indoi spatiul, astfel ca...un inel puternic de raze laser ar putea deplasa inapoi in timp obiectele ce s-ar afla in mijlocul sau, afirma Mallett.


         Fasciculele de lumina directionate printr-o serie de cristale reflectorizante si incetinite pana la viteza unui melc s-ar intersecta astfel incat sa creeze un tunel de lumina. Tot ce se afla in centrul acestui vortex de lumina ar putea fi deplasat in timp. Daca spatiul din interior este rasucit suficient de mult, linia temporala ar urma sa formeze o bucla de timp ce poate permite calatoria in...trecut !!

Schita a inelului LASER
Fascicul solenoidal de raze LASER ghidat prin cristale fotonice
        Trebuie spus ca masina timpului doctorului Mallett nu poate trimite obiecte decat in trecut, nu si in viitor. Insa, nu se stie exact unde si cand anume se poate materializa obiectele in trecut.


          Pentru a testa functionarea masinii, Mallett spune ca va introduce in interiorul luminii neutroni polarizati. Daca spinii neutronilor se schimba, atunci inseamna ca spatiul a fost curbat, iar o asemenea curbura poate permite calatoria in timp.

Exista trei probleme importante ale acestei masini a timpului :

        Prima problema consta in reducerea vitezei luminii pentru obtinerea energiei necesare. Aceasta nu se poate face decat la temperaturi foarte joase, apropiate de zero absolut. Temperaturile scazute ar face dificila o eventuala calatorie a omului intr-o asemenea masina.


          A doua problema este ca un om sau un obiect nu poate calatori cu aceasta masina inapoi in timp decat doar pana la momentul in care masina a fost pornita prima data. In cazul profesorului Mallett, aceasta problema face imposibila o eventuala calatorie inainte de 1955 pentru a-si preveni si a-si salva tatal de la moarte.


        A treia si cea mai dificila este cea a paradoxurilor care s-ar putea crea. Ce s-ar intampla daca un calator in trecut s-ar intalni cu...el insusi? Ce s-ar intampla daca acelasi calator ar merge mai departe in trecut unde si-ar omori bunicul inainte ca acesta sa aibe copii? Ar mai exista calatorul?
          Modificarea axei timpului poate fi un paradox. Totusi, sunt fizicieni care sunt de parere ca atunci cand au loc evenimente ce modifica Universul, acesta se ramifica intr-o infinitate de Universuri. Fizicianul David Deutsch, de la Univ. din Oxford, este de parere ca un calator in timp ar putea sa nu aiba un singur trecut ci o...multitudine! El ar putea spre exemplu, sa-si omoare mama intr-un univers paralel, insa aceasta sa fie in viata in universul din care calatorul a plecat.
      Teoria universurilor paralele pare a fi unica in acest moment ce poate rezolva problema paradoxurilor calatoriei in trecut.


      O alta ipoteza este aceea ca daca cineva ar putea calatori in trecut, orice ar face, legile naturii i-ar interzice efectiv orice actiune care ar putea duce la anularea calatoriei. Calatorul in timp nu poate interveni in schimbarea intamplarilor si nu ar fi decat un simplu spectator la evenimentele trecutului.
      Spre exemplu, daca acea persoana care calatoreste in trecut ar dori sa-si ucida bunicul...fie va rata lovitura ori pistolul se va bloca, fie va avea loc un eveniment ce va preveni posibila crima. Intotdeauna "natura" va interveni cumva si...intotdeauna va exista un "ghinion". Cel putin in universul nostru, o consecinta logica este aceea ca daca modificam trecutul, atunci instantaneu vom modifica si prezentul din care am plecat. Intoarcerea in trecut si uciderea bunicului creaza astfel un alt univers, o linie de timp cu un viitor diferit de prezentul de la care si-a inceput calatoria acea persoana.
  

         Fizicieni precum Stephen Hawking sau Michael Cassidy afirma ca sansele crearii buclelor de timp ce pot permite calatoriile in trecut sunt extrem de mici : "Nu avem nici o dovada reala ca am avut vreodata vizitatori din viitor." Hawking crede ca datorita acestor paradoxuri o calatorie in trecut este imposibil de realizat. Ronald Mallett nu se poate intoarce cu posibila masina in trecut si sa-si salveze tatal insa...este sigur ca acesta ar fi mandru de realizarea fiului sau.


       Impreuna cu un grup de oameni de stiinta de la Univ. din Connecticut, Mallett lucreaza la proiectarea primului experiment care sa-i testeze teoria. Desi costurile construiri masinii timpului proiectate de fizician sunt foarte ridicate, acesta spera ca in urmatorii ani sa obtina fondurile necesare pentru demararea constructiei.
      Masina profesorului Mallett nu poate permite deocamdata decat trimiterea in timp a particulelor subatomice, acestea avand nevoie de o energie ceva mai mica pentru a se putea materializa in trecut. Chiar si in asemenea conditii, construirea unui dispozitiv cu ajutorul caruia sa se poata trimite in trecut particule avand inscriptionate diferite informatii poate fi de un real folos pentru omenire in prevenirea cutremurelor, dezastrelor,etc.

Cartea profesorului Mallett (editia publicata in SUA, octombrie 2006)
Editia publicata in Marea Britanie, august 2007
        In 2006, doctorul Mallett, impreuna cu Bruce Henderson publica o carte intitulata: "Time Travel: A scientist's Personal Mission to Make Time Travel a Reality" in care fizicianul descrie istoria intamplarilor ce au dus la crearea primei masini functionale a timpului. Doi ani mai tarziu, regizorul Spike Lee achizitioneaza drepturile de ecranizare a cartii lui Mallett. 





6 comentarii:

  1. Nu ai cum calatorii in timp. De ce? Pentru ca la viteza luminii, tu nu poti sa ai rezisti si iti trebuie energie care sa te prolulseze, dar o cantitate uriasa. Ceea ce nu se poate. Teoretic, poti trimite un obiect inapoi in timp, dar nu si o fiinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am alte idei de mașină a timpului

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu sunt fizician sau ceva de genul, insa sunt logic si foarte creativ. Daca s-ar contruii o capsula la care in jurul ei sa fie un camp generat electromagnetic ce sa inveleasca intreaga capsula creand astfel un vid, s-ar putea atinge viteze mai mari decat cele ale luminii. Acest proces ar putea crea o gaura sau tunel in panza spatiu-timp al universului, facand astfel posibila valatoria in timp

    RăspundețiȘtergere
  4. Imaginația este singura noastră limită, asta a spus-o însuși Einstein, o călătorie în timp este nu mai mult decât realitate, dar există doar o singură variantă, trecutul nu îl poți schimba, dar viitorul îl poți schimba în orice clipă, atâta timp cât nu a trecut de prezent, oricum cei ce schimbă prezentul au o tehnologie din viitor, pe scurt, o călătorie în timp e posibilă

    RăspundețiȘtergere
  5. Imaginația este singura noastră limită, asta a spus-o însuși Einstein, o călătorie în timp este nu mai mult decât realitate, dar există doar o singură variantă, trecutul nu îl poți schimba, dar viitorul îl poți schimba în orice clipă, atâta timp cât nu a trecut de prezent, oricum cei ce schimbă prezentul au o tehnologie din viitor, pe scurt, o călătorie în timp e posibilă

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...