sâmbătă, 28 septembrie 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 6 : Princeton si ultimii ani



Motto : "Am facut, in principal, ceea ce propria mea natura m-a impins sa fac.A fost penibil sa primesc pentru aceasta atat de multa pretuire si dragoste.Si sageti ale urii au fost tintite catre mine: ele nu m-au atins insa nicicand, deoarece apartineau intrucatva unei alte lumi si cu aceasta nu am nici o legatura.Traiesc intr-o singuratate care este dureroasa in tinerete, dar minunata in  anii maturitatii." (Albert Einstein)


       
            Inceputul anilor '20 a marcat si cresterea antisemitismului in Germania. Botezata si "fizica evreiasca" de catre nazisti, Teoria relativitatii a inceput sa fie din ce in ce mai contestata de catre acestia. Fizicieni celebrii precum Philipp Lenard si Johannes Stark au inceput sa-l conteste pe Einstein.
           In 1931 mai multi savanti publica un pamflet intitulat "O suta de autori contra lui Einstein" in care teoria acestuia era respinsa. Rugat sa comenteze despre acest pamflet, Einstein spune ca pentru a rasturna Teoria relativitatii este nevoie doar de unul singur si nu de o suta de oameni de stiinta !!!

Einstein si Elsa 
         Datorita originilor sale evreiesti, Einstein era considerat de catre nazisti o persoana periculoasa. Dupa publicarea pe coperta unei reviste naziste a pozei lui Einstein impreuna cu mesajul : "Nu a fost inca spanzurat", acesta se hotaraste sa paraseasca Germania. Viata sa era in pericol. Impreuna cu Elsa, fiica acesteia Margo si menajera, Einstein paraseste definitiv Germania si se stabileste in SUA la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton,New Jersey."Papa fizicii paraseste Germania" scriau ziarele !!!
        Anii '30 au fost foarte grei pentru marele fizician. Iubita sa sotie, Elsa, moare in 1936. La indemnul prietenului sau Leo Szilard, fizician ungur, Einstein redacteaza impreuna cu acesta o scrisoare catre presedintele SUA, Franklin Roosevelt, prin care ii recomanda intensificarea cercetarilor privind construirea bombei atomice : "Este vital ca America sa construiasca prima bomba atomica" spunea scrisoarea. Ulterior Einstein afirma : "De mic copil am detestat puterea, iar acum Dumnezeu ma pedepseste punandu-mi putere in maini".

Casa lui Einstein, Princeton, Mercer Street no.112
        In 1940 Einstein depune juramantul in Trenton,New Jersey, devenind cetatean american. Dupa lansarea celor doua bombe atomice, celebrul fizician a fost foarte dezamagit. Pe cand se afla in concediu, la auzul vestii lansarii bombei atomice asupra Hiroshimei, se spune ca ar fi cazut pe podea strigand : "Ce oroare!!". Avea o simpatie deosebita pentru poporul japonez si spunea ca daca toti oamenii de pe planeta ar fi la fel de zambitori ca japonezii, in lume nu ar mai exista razboaie.
        Lansarea bombei atomice l-a facut pe Einstein un sustinator inversunat al dezarmarii si al infiintarii unui guvern mondial.


         Dupa moartea Elsei, devine din ce in ce mai izolat. Maja, sora sa, se muta in Princeton impreuna cu Einstein, iar relatia cu cei doi fii ai sai se deterioreaza din ce in ce mai mult.
Ii placea sa strabata in fiecare dimineata pe jos, distanta dintre casa sa din Mercer Street nr.112 si laboratoarele Institutului de Studii Avansate.
         Einstein credea in existenta unui "Batran", Dumnezeu al armoniei si frumusetii. Isi dorea sa "citeasca mintea lui Dumnezeu" prin elaborarea unei teorii supreme."Vreau sa aflu ce principii fundamentale a urmat Dumnezeu in crearea Universului.Altceva nu ma intereseaza", spunea Einstein.


         Unul dintre marile vise ale lui Einstein a fost elaborarea unei Teorii Unificate a campurilor prin care isi propunea sa unifice toate fortele Universului. Teoria relativitatii descrie comportamentul obiectelor uriase pe cand mecanica cuantica descrie comportamentul obiectelor atomice si subatomice. Teoria relativitatii nu poate functiona in lumea microcosmica. Einstein a luptat pana la sfarsitul vietii sa uneasca cele doua teorii.


         De asemenea, Einstein sustinea ca teoria cuantica este contradictorie, criticand lipsa unui mecanism determinist. Teoria cuantica spune ca nu se poate sti sigur unde se va duce un electron daca va fi lovit. Tot ceea ce poate fi afirmat este probabilitatea de a se duce intr-un anumit loc. Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul spunea Einstein. Nimic din natura nu este rodul intamplarii. Intr-o scrisoare trimisa in 1944, si adresata lui Max Born, cel cu care a avut numeroase dezbateri cu privire la teoria cuantica, Einstein spunea : "...dumneata crezi intr-un Dumnezeu care da cu zarurile, iar eu in desavarsita lege si ordine dintr-o lume care exista in mod obiectiv si pe care eu...incerc sa o surprind".

Einstein si Niels Bohr
         In ultimii ani de viata Einstein nu a mai calatorit decat foarte rar, ramanand in majoritatea timpului in Princeton. Ii placea sa faca plimbari cu prietenii si apropiatii si sa poarte discutii lungi pe teme despre politica, religie, filozofie, fizica, precum si despre Teoria Unificata.
In 1950 Einstein publica in revista "Scientific American "studiile sale cu privire la Teoria Unificata, insa acestea erau incomplete deoarece neglija forta tare.

Biroul lui Einstein
          In primavara anului 1955 starea de sanatate a marelui fizician se inrautateste. Einstein suferea de o dilatare a unui vas de sange (anevrism) in abdomen si avea nevoie urgenta de operatie. Cu foarte putin timp inainte de a muri acesta ii scria unui prieten : "...cand esti incovoiat de varsta , moartea iti apare ca o alinare..."
          Pe data de 13 aprilie 1955, anevrismul lui Einstein se rupe. Nu a dorit nici o interventie chirurgicala spunandu-le doctorilor : "Mi-am facut datoria, este timpul sa plec".
Mutat la spitalui din Princeton, Einstein cere ochelarii, un creion si o hartie pentru a continua sa lucreze la Teoria Unificata..."Inca exista calcule pe care trebuie sa le fac" afirma Einstein. In ziua de duminica, 17 aprilie 1955, Einstein se apuca de un calcul neterminat. La ora 1.15 in dimineata urmatoare, marele fizician isi da ultima suflare. A continuat sa lucreze pana in pragul mortii lasand mostenire lumii intreaga sa creatie.

Einstein in timpul unei ore de curs, Princeton

Depunerea juramantului

Einstein impreuna cu Chaplin

Studiind in biroul sau

La o plimbare...

Einstein si....papusa Einstein (stanga)

Trupul neinsufletit...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...