sâmbătă, 3 august 2013

Viata lui Albert Einstein - Partea 2: Un tanar visator



Motto : "Nu vreau sa-mi pierd timpul cu oameni ignoranti si inculti, care ma fac sa simt ca am in fata un zid"(Albert Einstein).

           Cu toate ca parintii au fost dezamagiti pe tanarul Albert pentru ca acesta renuntase la studii si parasise tara, ei l-au sustinut iar la varsta de 16 ani, in 1895, Einstein se inscrie la Politehnica din Zurich (ETH). Albert nu a reusit la examen picand la franceza,chimie si biologie insa a obtinut rezultate foarte bune la fizica si matematica. Datorita acestora conducerea i-a promis ca va fi admis in urmatorul an, cu conditia sa-si termine liceul.
          Se va inscrie la un liceu din Aarau (Elvetia) pe care-l va absolvi in 1896. In aceasta perioada Albert locuieste la familia profesorului sau de istorie Winteler. Aici Albert intalneste prima sa iubire,Marie, fiica profesorului. Maja, sora lui Albert se va casatori cu Paul, fiul profesorului Winteler.

Notele obtinute de Einstein in urma examenului de maturitate, la 17 ani (1896) dupa terminarea liceului in Aarau (Elvetia). 6 reprezinta nota maxima iar 1 nota minima. 
       
Einstein la 17 ani impreuna cu colegii (Aarau)
          In 1896 Albert se va inscrie la Politehnica din Zurich, Facultatea de Fizica, unde va lega prietenii stranse cu colegii studenti, Marcel Grossmann (matematician) si Beso, impreuna cu care purta discutii lungi despre spatiu si timp. Aici o va cunoaste si pe Mileva Maric, o studenta din Serbia, care-i va deveni sotie.
          Desi avea un caracter singuratic si introvertit, peste ani Einstein isi va aminti cu placere de aceasta perioada considerand-o una dintre cele mai frumoase din viata sa deoarece l-a ajutat sa se exteriorizeze si sa socializeze.
          Politehnica din Zurich era una dintre cele mai renumite institutii de invatamant din Europa si dispunea de laboratoare dotate. Cu toate acestea, Albert lipsea de la cursuri fiind dezamagit deoarece profesorii nu erau la curent cu descoperirile contemporane si predau dupa principii invechite. In cadrul orelor de laborator, Albert citea reviste stiintifice.

Politehnica din Zurich (ETH)
          Ii placea sa frecventeze cafeneaua Metropol, unde consuma cafea frappe si unde purta lungi discutii cu colegii de facultate pe teme stiintifice. Nu-i placea sa dea importanta lucrurilor care nu-l impresionau si nu-i starneau  imaginatia. Deseori era considerat o persoana superficiala.
         Dupa absolvirea facultatii, in 1900, a urmat una dintre cele mai grele perioade din viata sa. In 1901 isi prezinta lucrarea de doctorat insa...nereusind sa-i impresioneze pe profesori, nu i se acorda titlul de doctor. Mileva, iubita si viitoarea sa sotie abandoneaza fizica dupa ce nu a reusit sa promoveze examenul de licenta picandu-l de doua ori. In 1902 se intoarce in tara sa natala Serbia.

Albert Einstein si Mileva Maric
         Einstein isi dorea foarte mult un post de asistent universitar si avea nevoie de o scrisoare de recomandare din partea profesorilor de la Politehnica. Nici de aceasta data soarta nu i-a suras marelui fizician intrucat datorita antipatiei pe care i-o purta unul dintre profesori, Heinrich Weber, visul sau este spulberat. A fost respins de fiecare data cand s-a inscris pentru o functie academica. Mai tarziu Einstein avea sa declare : "Mi-as fi gasit de mult o slujba daca Weber nu ar fi fost nesincer cu mine".

Casa in care a locuit Einstein intre 1895 si 1896 (Aarau)
         In 1902 afacerea tatalui sau a dat faliment. Pentru a se putea sustine, Einstein accepta slujbe marunte, meditatii pentru copii, profesor la o scoala privata Schaffhausen, insa...si de aici este concediat !! Nu se putea casatori cu Mileva pentru ca nu avea un servici si nu putea sustine o familie. Parintii nu erau nici ei deacord cu aceasta casatorie. Pauline, mama lui Einstein, spunea : "Aceasta femeie citeste incontinuu carti complicate si nu stie sa gateasca". Albert era mahnit de impotrivirea parintilor si intr-o scrisoare adresata Milevei, spunea : "Draga mea, nu pot sa mai suport comentariile parintilor mei. Ma intreaba ce va deveni draga ta Mileva ? Va deveni sotia mea, le raspund". In acelasi an, 1902, Einstein si Mileva au un copil, o fata pe nume Lieserl. Albert nu a mentionat niciodata existenta copilului. Cea mai raspandita versiune este ca fata a fost data spre adoptie, desi altii spun ca ar fi murit de scarlatina. Se presupune ca Einstein ar fi tinut legatura cu tatal adoptiv al copilului si ca purta mereu in buzunar o fotografie de-a ei.
         Spre sfarsitul anului (1902), tatal sau Herman se imbolnaveste si moare. Cu putin timp inainte de a muri acesta isi da binecuvantarea ca Albert sa o ia de sotie pe Mileva. Einstein va avea totusi un sentiment de amaraciune care-l va urmari toata viata gandindu-se ca tatal sau a murit considerandu-l un...ratat.  

Einstein si Mileva

(-va urma-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...