sâmbătă, 16 februarie 2013

Atentie cad meteoriti !!

        
          Vineri 15 februarie 2013 un meteorit cu masa de aproximativ 10 tone a patruns in atmosfera strabatand cerul Siberiei (Rusia).Cu o viteza de aproape 54 000 km/h acesta s-a fragmentat in mai multe bucati,emitand o lumina puternica.

           Fragmente din meteorit au cazut in regiunea Celiabisk in jurul orei 9 A.M. Deplasandu-se cu o viteza mai mare decat cea a sunetului meteoritul a provocat la intrarea in atmosfera un boom sonic.Peste 1000 de persoane au fost ranite de fragmentele meteoritului,majoritatea fiind afectati de suflul exploziei care a spart ferestrele caselor.Martorii spun ca au auzit explozii in cer si au vazut obiecte in flacari ce cadeau pe Pamant.
          Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra este de parere ca meteoritul ar putea chiar provoca o gaura in stratul de ozon : "După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru"(Agrepres).
          Mai multe rapoarte neoficiale sustin ca meteoritul ar fi fost interceptat de catre baza militara aeriana din Urzhumka.De aici un proiectil a fost trimis la altitudinea de 20 km pentru a-l distruge.Din mai multe regiuni precum Sverdlovsk si Bashkiria a putut fi observata pe langa lumina meteoritului si o lumina rosie.
          De asemenea un crater cu diametrul de 6 m a fost descoperit in gheata lacului Cebarkul,nivelul radiatiilor in zona fiind totusi in limitele normale.
          Meteoritii sunt obiecte de provenienta extraterestra.Acestea ajung pe Pamant in urma arderii incomplete in atmosfera a meteoroizilor.Meteoroizii sunt ramasite de comete sau asteroizi,si ard atunci cand patrund in atmosfera Pamantului.Ei sunt vizibili sub forma "stelelor cazatoare".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...