marți, 8 ianuarie 2013

Citindu-i pe oameni


         Cunoscandu-i si intelegandu-i mai mult pe oameni ii putem ajuta mai mult.Ii putem cunoaste observandu-le obiceiurile,urmarindu-i si fiind preocupati de ceea ce fac.Cunoscandu-i nu doar ca vom putea sa-i ajutam dar...vom putea astfel evita si unele aspecte din viata lor care nu ne fac bine.
         Stuart Wilde ( scriitor si cercetator in domeniul constiintei ) identifica 14 arhetipuri umane , fiecare avand caracteristici proprii.Cunoscandu-le ii vom putea citi mult mai usor pe oamenii din jurul nostru.Fireste ca fiecare om este unic si prezinta si caracteristici individuale insa fiecare dintre noi putem fi incadrati intr-una sau chiar mai multe din aceste arhetipuri.

1.Tanarul tulburat
         De obicei este o persoana care inca nu s-a maturizat comportandu-se ca un copil.Este impotriva a tot ceea ce exista,nu se accepta pe el insusi si nu prezinta o identitate puternica.Tanarul tulburat isi doreste sa fie remarcat si acceptat asa cum este el mai...excentric ( cu parul albastru,cercei in nas si buric,etc ).Este genul de persoana care spune: "Daca nu ma remarci  si nu ma ajuti am sa ma autodistrug.Va fi numai vina ta si pentru asta vei regreta!".
         Se poate vindeca doar simtindu-se ca este remarcat.Faceti-i pe plac remarcandu-l si nu-l judecati deoarece se va retrage si....va fugi.Nu radeti de el pentru lucrurile excentrice pe care le face ci incercati sa-l intelegeti.Concentrati-va atentia asupra lui si se va vindeca.


2.Intelectualul
        Este genul de persoana care gandeste,gandeste si iar...gandeste.Dupa ce termina de gandit o ia de la capat dupa care se mai gandeste inca o data.Eventual mai reia o data totul pentru a se asigura ca nu i-a scapat ceva.Nu este rau a gandi insa...a gandi in exces duce la pierderea sensibilitatii.Intelectualul merge pana acolo incat face din creierul sau un zeu sfarsind prin a se convinge ca mintea este Dumnezeu.Gandirea in exces ii provoaca confuzie,nesiguranta,durere si-i umbreste sentimentele.
        Intelectualul poate fi ajutat sa iasa din lumea lui descoperindu-i-se minunatiile naturii si a lumii inconjuratoare.Incercati sa-l scoateti afara,sa-l puneti sa alerge in natura,sa simta adierea vantului ,marea,cantecul pasarilor,sa se relaxeze,sa se simta bine.Puneti-l sa danseze si chiar sa faca lucruri traznite (in sensul bun),sa rada.Faceti-l sa uite de grijile pe care le are.


3.Iepurele 
        Iepurii sunt in general speriati,cuprinsi permanent de frica si teama.Le place sa-si traiasca viata in vizuina lor.Cei destepti se ascund in spatele "intelectualismului" lor pierzand timpul si cufundandu-se in carti,internet,etc.De obicei iepurelui nu-i prea place sa iasa din vizuina lui si sa traiasca viata.In adancul sufletului este o persoana suparata,mereu nedreptatita si are senzatia ca viata trece pe langa el.
       Iepurele poate fi ajutat sa iasa din vizuina oferindu-i putin din curajul si siguranta noastra.Lumea de afara nu este chiar asa de dificila precum si-o imagineaza el si trebuie sa-l asiguram de asta.Il va ajuta foarte mult o invitatie la o plimbare in aer liber.
In fiecare dintre noi se gaseste "un mic iepure",insa...nu trebuie sa-l lasam "sa creasca".

4.Floarea ofilita
       Floarea ofilita este o alta versiune a iepurelui.Caracteristica principala a acestor oameni este ca se folosesc de slabiciunea pe care o au pentru...a atrage pe altii.Ei inca il cauta pe Fat Frumos (Ileana Cosanzeana) calare pe un cal alb care vine sa-i salveze.
       Aceste persoane trebuie ajutate sa-si depaseasca propria timiditate si sa nu-si mai foloseasca slabiciunea pentru a-i atrage pe altii in scopuri proprii.
       A crede in cuvintele unei astfel de persoane inseamna a te impovara singur,a-ti pune singur o "piatra de moara"la gat pentru tot restul vietii.


5.Salvatorul
       Este o persoana plina de energie care de obicei isi asuma toate responsabilitatile.Adesea are o prezenta placuta si foarte multe lucruri de povestit.
       Salvatorul este genul de persoana careia ii place sacrificiul ( iesitul in ploaie sau viscol sa repare ceva,etc ).Ii place sa salveze pe toata lumea iar dupa ce si-a indeplinit misiunea...se evapora,dispare.Ii place sa fie admirat pentru faptele lui si chiar isi doreste un premiu pentru asta insa nu asteapta foarte mult pentru a-l primi.
       Oamenilor le place de el pentru energia pe care o degaja, insa...se plictisesc repede deoarece de cele mai multe ori el ii eclipseaza cu aceasta energie.Datorita acestei energii salvatorul se simte tot timpul hartuit si jefuit pentru ca tot emanand energie in jur la un moment dat , se va epuiza.Oamenii au nevoie de el datorita acestei energii insa,se vor debarasa repede de el gasindu-i de fiecare data un defect.
       Salvatorul intotdeauna isi doreste mai mult.Nu accepta recunostinta oamenilor si i se pare ca nimic nu este suficient pentru el.Se epuizeaza repede de la varste tinere deoarece nu se gandesc si la persoana lor.


6.Preotul
      Este cea mai cucernica si virtuasa persoana,care adesea sufera de un complex de inferioritate incercand sa-l depaseasca prin ideea ca el este o persoana speciala,alesul lui Dumnezeu pentru a salva omenirea.
      De multe ori ei va vor da fie o carte "sacra"de citit,un talisman miraculos sau o amuleta de la un loc "sfant",ori chiar va vor prescrie o reteta vegetala pe baza de frunze si soia.Au nevoie sa fie acceptati ca fiind superiori si speciali pentru a se simti bine.


7.Servitorul care sufera
       Se agata de oamenii puternici care pot sa-l atraga dupa ei.De obicei nu doreste sa-si asume responsabilitati in viata si nici sa iasa in evidenta cu vreun lucru.Acesta ii serveste ca "robotelul" insa intotdeauna are un sentiment de amaraciune si tristete in suflet deoarece este ca un pres pe care toti se sterg.Are sentimentul ca fiind un pres pentru ceilalti si fiind tratat prost,in felul acesta isi poate repara din greselile trecutului.Are falsa impresie ca asa se simte mai "bine".
       Servitorul care sufera trebuie ajutat sa se accepte si sa se iubeasca mai intai pe sine insusi,sa-si recapete demnitatea.Nu este rau a-i servi pe ceilalti dar asta nu inseamna a face si compromisuri doar pentru a te simti "in regula" sau a fi acceptat.

8.Vaduva
       Este tipul de persoana trista,deprimata,obosita si care a ramas undeva blocata in trecut,intr-un vis  pe care l-a pierdut.Se simte vesnic invinsa si pierduta deoarece ceea ce a pierdut era totul pentru ea(el).Din cauza acestei pierderi avute se simte slabita si traieste intr-o continua nesiguranta.
       Vaduvelor le trebuie ceva nou.Faceti-i sa renunte la vechiul vis si sa se impace cu pierderea lui.Iesind in lume,intalnind oameni noi,facand activitati noi si iesind in...realitate isi vor regasi motivatia pentru a trai.Spuneti-le ca sunt persoane speciale si minunate,ca viata merita traita si readuceti-le zambetul si fericirea pe chip.


9.Tipul Rip Van Winkle (o alta varianta a vaduvei)
       Acest tip de persoana a stat adormit timp de cateva zeci de ani si poate ca nici in trecut nu a fost altfel si...nu s-a distrat.A "revenit" pe Pamant pentru a trage din nou un pui de somn.
Solutia: eventual oferiti-i o perna si lasati-l in pace.Nu poate fi ajutat atata timp cat el nu-si doreste.


10.Imparatul
       Acest gen de oameni fie s-au nascut in conditii "imperiale",de lux fie si-au creat aceste conditii pe parcurs.Cer ajutorul foarte rar deoarece nu doresc sa se coboare la nivelul oamenilor obisnuiti.
       Le este frica sa coboare in lumea simpla,reala si obisnuita intrucat daca ar face acest lucru ar trebui sa-si infrunte fricile si umbrele.Sunt de obicei generosi deoarece nimeni nu-i plac cu adevarat si in acest fel doresc sa-si "cumpere" admiratorii.
      Spuneti-le ca sunt speciali (chiar daca nu este asa),lingusiti-i si faceti-i sa se simta in siguranta.Insistati pana cand vor iesi din lumea lor si se vor da jos de pe tron.

11.Munteanul Jack
      Sunt genul de oameni simpli,eventual de la tara.Cunosc lucrurile elementare ale vietii si se poate interactiona usor cu ei.De obicei sunt adesea nemultumiti din cauza faptului ca oamenii distrug natura,mediul inconjurator,etc.Sunt persoane singuratice de cele mai multe ori izolati de comunitate,de cei din jurul lor.In schimb au un stil de viata modest,cat mai natural si poate mai spiritual,mai apropiat de Dumnezeu.Atunci cand sunt suparati ies in natura si se calmeaza.
      Sunt persoane in compania carora gustul unei cafele sau a unui ceai poate fi destul de placut atunci cand ele sunt completate de povestile la gura sobei sau...sub cerul instelat.Simtiti cum toata energia negativa va paraseste lasandu-va captivi intr-o lume cu totul si cu totul noua,o lume in care problemele sunt undeva departe.Puteti chiar descoperi o parte din menirea vietii si poate chiar scopul lui Dumnezeu cu privire la voi.


12.Teroristul
      Este persoana care se simte tot timpul dezavantajata in viata.Cand este foarte aproape de a ajunge sus in varf se va autodistruge singur.Ori de cate ori se va apropia de marele premiu se va impacienta si se va speria.Nu doreste ca lumea sa-i descopere defectele sau eventualele calitati lipsa.Ar face orice pentru asta asa ca o va lua la fuga si chiar isi va provoca un mic accident pentru a scapa,numai sa nu fie judecat,aratat cu degetul sau discreditat.
      Spuneti-i teroristului ca este in regula sa aibe si...calitati lipsa.Important este sa se accepte pe el insusi.Teroristul isi doreste foarte mult sa obtina un statut si daca va fi convins ca el singur isi pune bete in roate atunci se va schimba.Ajutati-l sa se impace mai intai cu el insusi,sa lase deoparte problemele si ego-ul.

13.Victima profesionista
      Victima profesionista este de fapt o "floare ofilita" sub o alta forma.Sunt persoane slabe carora le place sa pozeze tot timpul in victime,mereu triste.Este inconjurata mai mereu de probleme,o persoana adesea lenesa si care nu face altceva decat sa-si spuna vesnica poveste,sa planga si sa dea vina pe lume pentru tot ce i se intampla.
      Repeta mereu aceeasi poveste cu care atrage atentia.Povestea o face sa se simta speciala,de aceea aceasta este foarte valoroasa.Este genul de persoana care "suge"energia celor din jur deoarece are nevoie de ea pentru a se simti putin mai bine.Victima profesionista are nevoie de drama in viata ei si isi doreste putina atentie.Vrea sa fie tinuta in brate,salvata si...chiar sa adoarma pe canapeaua celui caruia i se destainuie doar,doar acestuia i se va face mila si-i va da imprumutul de care are nevoie sau o va ajuta in problema pe care o are.
     Este greu ca o victima profesionista sa fie adusa pe calea cea dreapta intrucat aceasta a investit foarte mult in povestea ei si nu-i doreste sa renunte la ea.Primul lucru care trebuie facut este ca aceasta persoana sa fie convinsa ca este doar o...poveste.Nu va asculta niciodata ceea ce-i ve-ti spune si sfaturile pe care i le ve-ti da,dar...trebuie sa insistati.Daca isi vor da seama ca ceea ce fac este gresit si le distruge viata atunci se vor schimba.
     Ii puteti ajuta ori de cate ori vine si plange pe canapea insa...nu la infinit.Nu are decat doua variante: fie va urma sfatul oferit fie...va suferi in continuare.De obicei victima profesionista alege varianta a doua deoarece are nevoie de cineva care sa-i impartaseasca suferinta,care sa o asculte tot timpul vaitandu-se,de cineva care gandeste la fel ca si ea si-i impartaseste ideea ca viata este un sir nesfarsit de nenorociri si suferinte.
    In multe momente si noi devenim o mica victima profesionista si simtim nevoia de a ne vaita si de a plange pe umarul cuiva avand apoi senzatia ca ne simtim mai bine.


14.Tiranul
      Cei mai multi au fost abuzati in copilarie si acum au nevoie de iubire,insa...nimeni nu-i place! Oamenii se tem de ei iar acest lucru il face pe tiran sa creada ca lumea are ceva impotriva lui.Sunt in general maniosi pentru ca sunt speriati.Loveste tare atunci cand adevarul ii este pus in fata si ii place sa cauzeze durere altora dominandu-i si controlandu-i prin violenta si amenintari.In acest fel scapa de frica si nesiguranta din interior.
      I-si cladeste propriul imperiu in care traieste in care ii place abuzul si...chiar se asteapta sa-l intalneasca.Aproape orice incercare de a-l convinge prin vorba buna ca greseste va fi in zadar.Cu cat ve-ti incerca mai mult cu atat le ve-ti confirma puterea.De obicei nu se va lasa pana nu va primi o bataie zdravana.Il puteti ajuta doar pedepsindu-l.
     Tratamentul cu....iubire nu prea merge.Se va schimba doar atunci cand va experimenta un mare esec in viata,de obicei foarte dureros,va vedea ca a gresit si ii va parea rau.Uneori dupa aceasta "trezire" multi chiar isi vor folosi forta pe care o au pentru ai ajuta pe altii.

    Acum ca am vazut care sunt categoriile generale putem sa-i incadram pe oameni si sa incepem sa-i observam.Ii putem recunoaste printre rudele noastre (parinti,frati,surori,etc) precum si printre prietenii nostrii.Vom sti astfel cam cum ar putea gandi ei, ce trebuie sa facem si cum putem sa-i ajutam.
    In acelasi timp nu trebuie sa pierdem din vedere nici faptul ca fiecare persoana este unica si poate avea si foarte multe trasaturi proprii.De aceea abilitatea,tactul si intelepciunea noastra de a judeca o situatie si de a da un sfat vor avea un rol deosebit. Succes!!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...