duminică, 17 martie 2013

Exista viata pe Venus ?

 

           Leonid Ksanfomaliti, un om de stiinta rus la Institutul de Cercetare a Spatiului din cadrul Academiei Ruse de Stiinte,reanalizand imaginile captate de sondele sovietice care au fotografiat si filmat suprafata planetei Venus afirma ca sonda sovietica VENERA-13 ar fi surprins forme de viata pe Venus in 1982.

                                                                     VENERA-13

           Leonid Ksanfomaliti spune ca ar trebui sa uitam de teoriile care vorbesc despre lipsa vietii pe Venus si sa luam in considerare si alte piste.
Intr-un raport publicat de Astrobiology in 2004, Andrew Ingersoll afirma ca Pamantul si Venus au pornit la fel si este foarte posibil ca pe Venus sa fi existat apa din abundenta in trecut iar pe Terra mult dioxid de carbon.
           In perioada 1975-1982 sovieticii au lansat mai multe sonde pe suprafata planetei Venus, VENERA-9 fiind prima sonda care a aterizat pe Venus.


          La 3 martie 1982 sonda sovietica VENERA-13 a aterizat pe Venus avand si un aparat de filmat color captand numeroase imagini de pe suprafata planetei.

                            Imagini de pe suprafata lui Venus surprinse de VENERA-13



          Pe langa aceste imagini exista si cateva controversate. Leonid Ksanfomaliti sustine ca in imaginile surprinse de sonda se poate vedea cum o forma de viata in forma de scorpion se misca. El este convins ca a identificat in aceste imagini si alte "creaturi" !!


         Un alt "obiect" ciudat surprins 


        Ca distanta fata de Soare, Venus este a doua planeta in sistemul nostru solar. Dupa Soare si Luna, Venus este cel mai stralucitor corp ceresc,putand fi observat cu ochiul liber chiar si in timpul zilei in momentele de stralucire puternica. Ea isi datoreaza numele zeitei iubirii.


         Masa planetei reprezinta aproximativ 81,5 % din cea a Pamantului iar densitatea medie este de 5,25 grame pe centimetru cub. Diametrul planetei este de 12 100 Km, putin mai mic decat cel al Pamantului(12 756 Km) insa pe Venus se pare ca este un adevarat iad cu o atmosfera cu straturi groase de nori sub care se inregistreaza temperaturi de pana la 470°C.
 


          Atmosfera este foarte densa alcatuita in special din dioxid de carbon, CO2 96,5 % si azot, N2 3,5 %. Suprafata planetei Venus este alcatuita din deserturi toride,campii vaste dar si munti sau vai. Din cand in cand se intampla sa si ploua, insa stropii nu sunt formati din apa ci din...acid sulfuric. Datorita temperaturilor foarte ridicate picaturile de ploaie se evapora inainte de a atinge solul.

          Straturile foarte groase de nori ale atmosferei opresc dispersia caldurii, soarele incalzind puternic suprafata planetei. Se creaza astfel efectul de sera care face ca Venus sa fie cea mai fierbinte planeta din sistemul solar, mai fierbinde chiar si decat Mercur cea mai apropiata planeta de Soare. Presiunea atmosferei este deosebit de mare 9,3 MPa, fata de cea a Pamantului 100 kPa.
         Nu poseda camp magnetic si este singura planeta din sistemul nostru solar care se roteste in jurul propriei axe in sensul acelor de ceasornic, astfel ca pe Venus, Soarele rasare la Vest si apune la Est.

         Din 1982 NASA a trimis mai multe sonde pe suprafata planetei Venus neinregistrand forme de viata.Datorita conditiilor ostile de pe suprafata planetei si a temperaturilor extrem de ridicate comunitatea stiintifica internationala respinge existenta formelor de viata pe Venus. 

 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...