miercuri, 12 decembrie 2012

Metode de relaxare

 

      Exista mai multe modalitati si procedee de relaxare,fiecare persoana o alege insa pe cea care crede ca i se potriveste cel mai bine.Pentru o relaxare totala a fiintei este nevoie atat de o relaxare a muschilor cat si de o relaxare a mintii.


1.Relaxarea muschilor:
        Incordarea prelungita a muschilor poate duce la oboseala sau stari de nervozitate astfel ca relaxarea muschilor este deosebit de importanta,ea dand omului sentimentul de liniste,calm,stapanire de sine si conduce la acumulare de energie interioara.

Exercitiul 1:
Asezati-va comod intr-un fotoliu sau pat si avand ochii inchisi,fara a face miscari bruste tensionati-va fiecare grupa de muschi in parte dupa care lent ii relaxati.Repetati exercitiul de 3-4 ori.

Exercitiul 2:
Relaxarea muschilor prin comanda volitiva:
        Inainte de a trece la efectuarea exercitiului asigurati-va ca nu ve-ti fi deranjat pe durata efectuarii lui(stati departe de orice sunet sau zgomot care v-ar putea deranja sau tulbura,inchideti usa,telefonul,etc).Asezati-va comod intr-un pat stand culcat pe spate.Avand ochii inchisi vizualizati mental fiecare parte a corpului incepand de la talpile     picioarelor,glezne,gambe,coapse,abdomen,torace,spate si ajungand pana la cap.Vizualizand fiecare componenta in parte a corpului transmiteti-i in gand comanda de a se relaxa!

Exemplu:
-vizualizeaza piciorul
-imagineaza-ti ca toti muschii piciorului sunt relaxati
-vizualizeaza-ti gleznele
-imagineaza-ti ca toti muschii gleznelor sunt relaxati,s.a.m.d. cu fiecare grupa de muschi in parte pana la cap inclusiv.

2.Relaxarea mintii:

a)-Relaxarea mintii prin alungarea gandurilor:
         In starea de veghe mintea noastra este mai tot timpul ocupata si activa.De altfel o putem compara chiar cu o unitate centrala a unui PC in care sunt inmagazinate toate mesajele si amintirile noastre.In mintea noastra exista permanent un dialog interior si o agitatie mentala continua de genul: trebuie sa vorbesc cu X; am uitat sa cumpar paine; maine am de facut....; afara este frig...cu ce oare sa ma imbrac?...de ce Y mi-a vorbit asa?...etc,etc...
        Aceasta agitatie si dialog continuu reprezinta o mare problema in calea relaxarii mentale si nu face altceva decat sa impiedice linistea mintii.De aceea este necesar atunci cand dorim sa ne relaxam sa...nu ne gandim la nimic! Desigur ca acest lucru este destul de dificil dar...nu imposibil.


Exercitiu:
        Inchideti ochii si in timp ce va relaxati concentrati-va asupra respiratiei.Una dintre metodele de a va linisti mintea este numararea respiratiilor.In timp ce inspirati spuneti mental:"unuuu" (unu)...apoi in timp ce va mentineti mintea limpede, la expiratie "doiiii"(doi),s.a.m.d. Continuati numaratoarea pana la zece apoi reluati din nou de la unu timp de 10 min.
       In timpul relaxarii mintii gandurile vor incerca sa reapara.Ele pot aparea in mintea noastra sub forma unui cuvant,dialog,griji,suparari,etc.Tot ce trebuie sa faceti este sa le eliminati ferm si sa reluati numaratoarea inainte ca ele sa ia forma unor cuvinte.Gandurile pot fi eliminate si prin afirmatii mentale de genul: nu vreau sa ma gandesc la asta; imi relaxez mintea; mintea mea este relaxata, etc.
      Eliminand gandurile si relaxandu-ne mintea vom putea experimenta acea liniste profunda si extrem de placuta a mintii benefica atat pentru suflet cat si pentru trup.Relaxarea mintii ne poate elibera si de o buna parte din tensiunea fizica.

b)-Relaxarea mintii cu ajutorul muzicii



     Foarte multe persoane isi relaxeaza mintea cu ajutorul muzicii lente sau chiar cu muzica ritmata data tare.Aceasta deoarece muzica poate tine mintea ocupata si poate incetini dialogul intern al ei.Un exemplu de gen muzical relaxant este  cel baroc.S-a dovedit experimantal ca muzica baroca prezinta efecte relaxante deosebite inducand creierului o stare de liniste si relaxare.Acest gen de muzica repetitiv si lent determina creierul sa functioneze mult mai eficient ducand nu numai la o relaxare a mintii cat si la o crestere a capacitatii de memorare cu pana la 40%.

c)-Relaxarea mintii si a trupului prin plimbari in natura:


      Plimbati-va in locuri linistite,departe de zgomotele si aerul poluant.Corpul trebuie sa fie cat mai drept,pieptul in fata iar capul ridicat.Evitati plimbarile in care privirea sa fie orientata in jos intrucat astfel atrageti asupra mintii ganduri, griji, temeri, suferinte.Nu uitati ca...scopul plimbarii este relaxarea!Avand privirea orientata in sus veti atrage ganduri inaltatoare,pozitive si o atitudine optimista.

d)-Relaxarea mintii prin imaginarea unui loc preferat si relaxant:

Exemplu:
-o pajiste cu flori pe care te aflii intins pe spate cu ochii inchisi incercand sa "simti"natura(razele soarelui ce cad pe pielea ta,auzi pasarile din jur cantand,mirosi florile si iarba,simti pamantul,vezi iarba verde,etc);
-o apa curgatoare pe marginea careia se afla pasari;
-o cascada;
-nisipul fierbinte al unei plaje;etc
"Simte"fiecare moment,fiecare clipa in oricare din aceste locuri ca si cum ai fi acolo.
*Exercitiul va fi realizat in liniste evitand factorii perturbatori care ar putea distrage atentia si concentrarea(persoanele din jur,telefonul,sunete de afara,etc).

e)-Relaxarea cu ajutorul inregistrarilor modelatoare Hemi-Sync (Hemispheric Synchronization):

       Creierul uman produce in permanenta impulsuri electrice numite unde cerebrale.Acestea sunt de cinci tipuri: alpha,beta,gamma,theta si delta.Aceste unde cerebrale corespund starilor creierului fiecarui om.
-Undele Gamma (40-5000Hz):sunt implicate in activitatea mentala intensa;
-Undele Beta (14-28Hz):corespund starii de veghe,atunci cand comunicam sau vorbim creierul emite unde beta;
-Undele Alpha (8-13Hz):corespund starii de meditatie,relaxarii si visatului cu ochii deschisi;
-Undele Theta (4-7Hz):corespund unei stari profunde de relaxare;
-Undele Delta (0,5-3Hz):corespund somnului adanc;


      Cercetatorii au descoperit ca unele sunete in urma prelucrarii lor pot determina creierul sa intre in anumite stadii de relaxare profunda,concentrare,somn,etc.Tehnologia Hemi-Sync este o tehnologie testata stiintific si cu foarte bune rezultate fiind brevetata de catre Robert Monroe.Astfel daca asupra creierului aplicam un anumit stimul putem schimba fortat starea acestuia.Putem face acest lucru folosind sunete sau lumini.
      De exemplu atunci cand ascultam in casti stereo un sunet cu frecventa de 110 Hz intr-o ureche iar in cealalta un sunet cu frecventa de 106 Hz,creierul „aude” diferenta dintre cele doua sunete adica 4 Hz.Ascultand o perioada mai indelungata de timp undele cerebrale se vor sincroniza.Frecventa de 4Hz corespunzand starii theta va induce creierului o stare de relaxare profunda.
Rolul tehnologiei Hemi-Sync:
-relaxare si meditatie profunda.
-stimuleaza creierul;
-sprijina autocunoasterea individului;
-trateaza insomnia;
-creste rezistenta la stres;
-creste intuitia.
      Despre aceasta tehnologie Joseph McMoneagle (cel mai renumit spion american cu capacitati paranormale) afirma: "...orizonturile intelectuale vor fi largite si noile concepte de perceptie vor fi imposibil de evitat.In urma expunerii intensive vor rezulta raspunsuri emotionale usoare si puternice...experienta va modifca personalitatea celui implicat in ceea ce priveste relatiile interpersonale".

f)-Obtinerea odihnei si a somnului:

Exercitiu:
       Persoana se va intinde cat mai comod in pat,culcat pe spate,avand grija sa nu fie deranjata de alti factori externi.Isi va relaxa muschii dupa care va incerca sa nu se gandeasca la nimic,la nici o problema sau grija.Dupa un anumit timp somnul va aparea mult mai repede si va fi mult mai linistitor.Exercitiul se poate realiza si vara in natura pe o pajiste,la marginea unei paduri sau la umbra unui copac.


Odihna,repausul si relaxarea sunt lucruri deosebit de importante in viata fiecarei persoane.Intre sanatatea fizica si cea mentala si spirituala exista o stransa legatura iar deteriorarea uneia dintre ele implica si afectarea celeilalte.Asa ca nu trebuie sa neglijam nici un moment vreuna dintre acestea. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...