luni, 19 decembrie 2011

Poveste cu....alcool

       "Nu beau ca-s alcoolist,beau ca sunt in stare"....spune cineva.Inainte de a preciza cateva lucruri haideti sa ne imaginam o scurta poveste,o poveste cu...alcool !!
       "La marginea unei mahala dincolo de vesnicul munte de gunoi,se afla cocioaba noastra.Acesta este raiul meu de 24 de ani si inca simt ca este nesfarsit.In santul din fata casei sobolanii de balta de aproape un kilogram au fost parca din totdeauna prietenii mei...chiar daca in zilele cand eram tare infometat ma gandeam ce masa copioasa ar putea iesi din ei.De mic copil ma obisnuisem cu gandacii mari de cativa cm.Ca si sobolanii,si ei erau prietenii mei.In fiecare noapte ma vizitau,se plimbau chiar si pe mine in timp ce dormeam ajungand in dreptul gurii.Trebuia doar sa dorm cu gura inchisa.
       Rareori la noi in casa domnea linistea.O data la cateva saptamani se intampla si cate un miracol...nu luam bataie de la mama iar parintii nu se certau.Erau alcoolici.In fiecare noapte ma rugam sa se intample ceva...sa vina cineva sa ne adopte,un strain,pe mine si pe cele doua surori ale mele.Mi-as fi dorit sa traiesc oriunde in alta parte si...cu oricare alta persoana.
       Parintii mei,oameni saraci,cu suferintele si bolile lor,aveau un singur medicament : bautura.Inca de la inceputul casniciei lor,mama a luptat cu ardoare impotriva viciului tatalui meu.Cu timpul a pierdut batalia cu alcoolul antrenandu-se si ea la un paharel cu tata si ajungand chiar sa-si ascunda sticlele unul de altul.
      Treptat starea de sanatate a parintilor mei s-a inrautatit.Mama avea probleme cu inima si ficatul,chiar daca nu spunea nimanui asta,iar tata ajunsese intr-o stare de degradare fizica si morala incat eram aproape sigur ca mult nu va mai trai.Intr-o seara de octombrie,dupa o cearta cu mama si aproape un litru de vodca a intrat in coma iar la doua zile a murit.Doua luni mai tarziu....a murit si mama.
      Acum...la lumina lumanarii sunt eu,cele doua surori mai mici si...o sticla de vodca.Un gand in minte i-mi incolteste:Sa beau?"
      Desi totu-i doar o poveste...ea este cat se poate de reala in vietile multor oameni.Principala cauza a alcoolismului la oameni este folosirea bauturii pe post de..."medicament"!! Un "medicament"care are insa si o fata nevazuta,si anume a...mortii.
      
       Foarte multe persoane pretind insa ca alcoolul ii ajuta sa actioneze mai bine.Asa sa fie oare? Cineva poate spune:"dupa cateva inghitituri i-mi piere timiditatea,uit de probleme si...devin mai indraznet".
      Ne maturizam nu fugind de situatiile dificile gasind refugiul in alcool ci...infruntand aceste situatii.Atunci cand efectele alcoolului trec,nu faci decat sa te retragi in "cochilia" ta.Alcoolul nu este nicidecum o solutie pentru a scapa de stres sau probleme.Domnul Iisus Hristos,in ultimele zile,a suportat incercari si chinuri teribil de grele.In timp ce era pe Cruce I s-a oferit ceva pentru a-i amorti simturile si care i-ar fi permis sa suporte mai usor durerile.Insa...El nu a vrut sa guste.A dorit sa infrunte in mod deschis situatia in care se afla si nu sa fuga de realitate(Marcu 15:22-23).Cel mai bine este sa abordam problemele in mod direct,nu fugind de ele ascunzandu-ne dupa sticla de alcool.Infruntand problemele si castigand experienta vom reusi sa le rezolvam cu timpul mai bine.
        Desigur ca atunci cand este consumat moderat alcoolul poate asa cum spune si Biblia sa inveseleasca inima sau sa puna in valoare gustul unei mancari ( Eclesiast 9:7 ).
        In situatia exemplului din "poveste" am putea sa fim oricare dintre noi.Preferam sa infruntam realitatea asa cum este ea sau...sa deschidem sticla amagindu-ne cu iluzii ca vom  scapa de probleme? Luptam pentru scopurile si idealurile noastre sau...alegem lumea imaginara a sticlei? Alegem sa ne distrugem atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru sau sa avem o constiinta demna si fara de pacat? Asta doar noi putem alege...
        Domnul ne da "Cheia"...dar noi suntem cei care trebuie sa deschidem usa cu ea.O usa care ne va duce catre pierzare daca nu o deschidem pe cea corecta,sau....o usa care ne va duce catre adevaratele valori ale vietii.



       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...